Stilul scandinav in amenajarile de interior

Simplitate, luminozitate, functionalitate si naturalete

Aparut in secolul XX, stilul scandinav este rezultatul reinterpretarii traditiei si combinarea acesteia cu elemente moderne. Contextul politic al inceputului de secol, definit de cele doua razboaie mondiale, a schimbat perceptia oamenilor asupra lucrurilor si utilitatii acestora. Toate aceste schimbari au determinat miscari artistice, inclusiv in zona arhitecturii si designului de interior.

Prin simplitatea si functionalitatea sa, stilul scandinav se bucura in prezent de o popularitate tot mai mare, fiind adoptat de tot mai multe persoane pentru amenajarea locuintelor.

Luminozitate

Maximizarea luminii naturale reprezinta una dintre principalele elemente ce definesc stilul scandinav. Acest lucru vine ca rezultat al adaptarii locuintelor la specificul zonei nordice, acolo unde ziua este foarte scurta pe perioada iernii. Astfel, ferestrele sunt mari si adesea neacoperite cu perdele sau draperii.

Pentru a compensa lipsa luminii naturale, in stilul scandinav veti gasi foarte multe corpuri de iluminat.

Simplitate si functionalitate

Locuintele scandinavilor au dimensiuni reduse, iar functionalitatea si utilitatea lucrurilor sunt esentiale pentru orice amenajare. Incaperile nu sunt aglomerate cu obiecte ce nu servesc principiului utilitatii, oferind astfel senzatia de spatiu.

Simplitatea este definita si prin mobila cu linii curate, fara elemente decorative sau detalii excesive.

Naturalete

Pentru amenajarea locuintei in stil scandinav, nu uitati de ghivecele cu flori si de obiectele handmade – cosuri de diferite dimensiuni si forme sau tablouri cu insertii vegetale.

De asemenea, senzatia de naturalete este oferita interioarelor si prin utilizarea lemnului pentru pardosele. Albul sau lemnul de culoare deschisa sunt alegerile preferate de scandinavi. Spre deosebire de alte stiluri, nu se regasesc mochetele sau covoarele care sa acopere pardoseala in intregime. Veti intalni frecvent piei de animale folosite in loc de covoare.

 

Culorile in stilul scandinav

Culorile neutre sunt predominante in amenajarile scandinave si sunt adesea puse in valoare prin utilizarea unei culori contrastante, precum albastrul inchis sau verdele. Astfel, camerele sunt luminoase, chiar si pe parcursul zilelor intunecate de iarna.

Intalnim, de asemenea, si amenajari in care albul si griul sunt combinate cu o gama mai variata de culori. Este vorba de culori pastelate ce se regasesc in elemente textile precum pernele decorative sau in obiecte de mobilier – fotolii, scaune.

Daca veti respecta aceste cateva caracteristici principale, veti reusi sa aduceti in caminul dumneavoastra stilul de viata scandinav.

Puteti sa va inspirati si din amenajarea bucatariei cu influente scandinave prezentata recent pe blogul nostru.

One comment on “Stilul scandinav in amenajarile de interior

Leave a Reply

%d bloggers like this: