INTERVIU cu Arh. de Int. Andreea Caragheorgheopol

INTERVIU cu Arhitect de Interior Andreea Caragheorgheopol: “Oamenii apeleaza la serviciile noastre pentru a da o nota personala spatiilor amenajate”

Pentru Andreea Caragheorgheopol viziunea despre arhitectura ca un ansamblu asupra caruia arhitectii fac interventii cu creatiile lor, intr-un mod armonios, exact ca intr-un puzzle, s-a transformat intr-o idee de business ce poarta numele COLAJ.

Andreea este absolventa a Facultatii de Arhitectura de Interior din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Bucuresti. Inainte de COLAJ, au fost 10 ani de experienta ca arhitect, consiler vanzari si arhitect de interior in cadrul mai multor companii din Romania, perioada in care a avut ocazia sa acumuleze cunostintele necesare care i-au dat curaj sa continue aceasta meserie pe cont propriu.

In prezent, Andreea este asociata a companiei COLAJ pe care a fondat-o impreuna cu sora sa, Arh. Cristina Caragheorgheopol, si un bun prieten, Arh. Tudor Iacob. Cu toate ca afacerea a fost lansata in urma cu mai putin de doi ani, COLAJ are proiecte diverse, desfasurate atat in Romania, cat si in strainatate.

PD: Care este povestea COLAJ?

AC: COLAJ a aparut din dorinta noastra – a mea, a Cristinei si a lui Tudor – de a crea o firma in care fiecare dintre noi sa isi aduca aportul pe segmentul ce il pasioneaza. Cu toate ca noi trei suntem prieteni, stilurile noastre sunt diferite, la fel si specializarile. Spre exemplu, eu sunt arhitect de interior, in timp ce Cristina si Tudor sunt arhitecti. Avem astfel posibilitatea sa oferim clientilor nostri servicii complete si diverse, precum servicii de arhitectura, amenajari interioare, grafica, vizualizari 3D etc.

Referitor la numele COLAJ, ideea ii apartine Cristinei, iar noua ne-a placut inca de la inceput, considerand ca transmite intr-un mod simplu si clar viziunea COLAJ: un mix de idei, stiluri, pasiuni, cunostinte si emotii care impreuna alcatuiesc un tot unitar.

PD: Care sunt principalele provocari cu care te confrunti ca arhitect de interior?

AC: Sunt multe provocari pe care as putea sa le mentionez, dar ma voi rezuma doar la doua. In primul rand, o provocare este sa iti pastrezi in timp creativitatea si sa nu ai un tipar care sa te impiedice sa devii mai bun.

De asemenea, colaborarea cu furnizorii o dezvoltam in timp, invatand produsele acestora si modalitatea de lucru. Atunci cand un client insista sa lucram cu un anumit furnizor, nou pentru noi, dureaza pana construim aceasta relatie. Spre exemplu, nu toti producatorii de mobila au utilajele necesare pentru realizarea anumitor detalii tehnice sau estetice. Astfel, inainte de a putea sa ii propunem un proiect clientului, trebuie sa cunoastem oferta furnizorului pe care acesta il recomanda.

PD: Ai un proiect la care ai lucrat si care iti place in mod deosebit? Povesteste-ne putin despre acesta.

AC: Toate proiectele la care am lucrat imi sunt dragi si imi este foarte greu sa aleg unul despre care sa va vorbesc. Voi alege totusi sa va povestesc despre primul proiect COLAJ din strainatate, pentru o familie de romani stabiliti in localitatea Gap din Franta. Casa a fost proiectata si construita de o echipa de arhitecti francezi, noi fiind responsabili de amenajarea parterului, casei scarii si zonei deschise de la etaj.

Stilul pe care l-am propus pentru aceasta amenajare este contemporan cu influente nordice. Ideea de la care am pornit este strans legata de amplasamentul constructiei: locuinta este pozitionata in cadrul orasului Gap, intr-o zona impadurita ce se deschide spre Alpii francezi, ceea ce a devenit practic un laitmotiv al amenajarii. Focusul a fost livingul care se deschide spre aceasta priveliste si catre zona de semineu.

Asa cum poate fi observat din imaginile proiectului, canapelele nu sunt indreptate catre zona de TV, pe care am mutat-o la etaj, in zona deschisa, ci spre ferestre, cea din mijloc fiind incadrata cu o frumoasa zona de sezut, de tip bancheta.

Am ales sa pastram o unitate a stilului atat in zona de parter, cat si la etaj, dar in acelasi timp sa marcam faptul ca sunt zone separate cu functionalitati diferite. Mobilierul este realizat la comanda in Romania, inclusiv elementele de decor din zona scarii si vrem sa ii multumim lui Costin Negrila de la Craft Design pentru executia excelenta, in conformitate cu proiectul nostru. De fapt, zona scarii imi este cea mai draga din aceasta amenajare pentru ca am avut ocazia sa pun in practica o idee pe care am prezentat-o in urma cu mai multi ani la lucrarea de diploma de la facultate.

Un alt element gandit in cel mai mic detaliu, dar de aceasta data de catre Cristina si Tudor, a fost balustrada de sticla si prinderea ei intr-un mod cat mai eficient pentru siguranta si estetica.

Fiind un spatiu luminos, cu foarte multe ferestre mari, ne-am permis sa ne jucam cu mai multe culori – galben, albastru, verde, rosu ca accente – si diverse nuante de gri.

PD: La ce proiecte lucrezi acum si care sunt planurile tale de viitor?

AC: In prezent lucrez la mai multe proiecte in paralel, iar ceea ce ma bucura este faptul ca sunt diferite. Spre exemplu, ma ocup de amenajarea completa a unui studio foto in stil rock minimalist, lucrez la grafica unui display pentru un cuptor … avem chiar si un proiect de “tonifiere” daca il pot numi astfel, in care va trebui sa transformam un spatiu de birouri si sa il facem mai prietenos pentru angajati.

In ceea ce priveste planurile de viitor, acestea sunt legate de dezvoltarea COLAJ. Asa cum am mentionat la inceputul acestui interviu, in prezent, noi suntem trei, dar ne dorim ca, in timp, sa aducem alaturi de noi oameni talentati si cu pasiune pentru arhitectura si design.

PD: Cum arata o amenajare perfecta din punctul tau de vedere? Ce stil ai aborda si de ce?

AC: Amenajarea perfecta pentru mine este in stil minimalist cu elemente retro ca piese de accent. Cu siguranta isi gaseste locul in aceasta amenajare si un frigider SMEG, o lampa Louis Poulsen sau celebrul Eames Lounge Chair, varianta cu piele alba. In ceea ce priveste culorile, predominant este albul cu diferite nuante de gri, iar in proportie de 30% as utiliza lemn natural pentru caldura si combinatii de maxim 3 culori, verde menta-galben-roz pudrat sau roz pudrat-galben-portocaliu sau, de ce nu, un violet pruna-albastru-rosu sangeriu, in functie de starea de spirit.

Imi place stilul minimalist pentru ca iti permite sa ai un spatiu aerisit si estetic, dar in acelasi timp perfect functional.

Arh. de Int. Andreea Caragheorgheopol @foto credit: www.picturescu.com

Mai multe proiecte COLAJ puteti descoperi accesand pagina oficiala de Facebook (aici), iar in curand si pe site-ul www.colajstudio.ro

Leave a Reply

%d bloggers like this: