De vorba cu Arhitect de Interior Anca Placinta

De vorba cu Arhitect de Interior Anca Placinta – Despre arhitectura si design de interior

Astazi am stat de vorba cu Anca Placinta – Arhitect de Interior care a acceptat propunerea noastra de a discuta despre arhitectura si design de interior.

Anca Placinta este absolventa a Facultatii de Arhitectura de Interior din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Bucuresti, avand in portofoliu proiecte desfasurate atat pentru clienti din Romania, cat si pentru clienti din tari precum Emiratele Unite Arabe, Marea Britanie, Belarus etc.

PD: Care sunt provocarile principale cu care te confrunti in activitatea ta de arhitect?

AP: In aceasta meserie situatiile cu care avem de-a face sunt diverse, dar as mentiona provocarile din santier si obtinerea acelui rezultat pe care clientul si-l proiecteaza in minte inainte de a apela la arhitect.

Am amintit de provocarile din santier si as vrea sa dezvolt putin aceasta idee. Sunt proiecte care implica modificari semnificative ale instalatiilor electrice, sanitare si termice din locuinte, modificari care implica costuri mai ridicate, timp mai mare de executie a lucrarii, mai multe echipe de lucru etc. Planeitatea suprafetelor reprezinta o alta provocare din santier, nefiind putine situatiile in care am avut de-a face cu pereti strambi sau sape cu diferente mari de nivel.

In ceea ce priveste obtinerea rezultatului dorit de client, ar trebui sa mentionez pentru inceput ca exista doua tipologii de clienti: cei care accepta in totalitate propunerile arhitectului si cei care au deja o imagine proiectata a spatiului amenajat. Pentru cea de-a doua tipologie de clienti, procesul de amenajare este de o mai lunga durata. De ce spun asta? Pentru ca sunt clienti ce isi doresc anumite elemente sa fie prezente in amenajare, dar omit sa ia in calcul la inceput daca acele elemente sunt posibil de executat sau daca sunt recomandate pentru spatiul lor. Noi ca arhitecti avem obligatia si responsabilitatea sa ajutam la dezvoltarea ideilor clientilor si sa reusim sa cream acel spatiu pe care si-l doresc.

PD: De ce consideri ca este important ca in momentul in care amenajam un spatiu sa apelam la un specialist?

AP: Pe langa faptul ca un arhitect sau un designer iti va amenaja corect spatiul si te va scapa de foarte multa munca si stres, va sti sa stabileasca un buget pe care il va respecta. De foarte multe ori, estimarile de buget ale persoanelor ce doresc sa porneasca o amenajare pe cont propriu sunt nerealiste, iar la final constata ca bugetul a fost depasit.

Un alt avantaj major pe care colaborarea cu un arhitect o aduce clientului este prezentarea proiectului final prin diverse mijloace: schite 2D si 3D, dar si randari cat mai realiste. Astfel vor fi evitate situatiile in care amenajarea finala nu va corespunde cu ceea ce persoana si-a imaginat.

PD: Care sunt cele mai frecvente greseli de amenajare pe care le-ai observat in locuintele oamenilor?

AP: Interesanta intrebare (rade). Cred ca cea mai des intalnita greseala este lipsa unitatii. Mai exact, combinarea incorecta a mai multor stiluri si culori, precum si juxtapunerea nepotrivita a materialelor.

O alta greseala des intalnita este lipsa functionalitatii, in special in cazul apartamentelor sau garsonierelor cu suprafete reduse.

PD: Pentru acele persoane care nu isi permit sa apeleze la un specialist, care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tina cont?

AP: Cu riscul de a ma repeata, voi reaminti de importanta pastrarii aceluiasi stil si a aceleiasi cromatici pentru crearea unei fluiditati vizuale si evitarea fragmentarii spatiului. Inainte de a incepe amenajarea, alegeti-va un stil si o cromatica pe care le veti respecta pana la final. De foarte multe ori, daca amenajarea se intinde pe o perioada mai mare de timp din cauza lipsei intregului buget inca de la inceput, oamenii au tendinta sa devieze de la ceea ce si-au propus initial. Astfel, rezultatul va fi o amenajare in care vom gasi asocieri nepotrivite de stiluri, materiale, culori etc. Foarte important: tineti-va de planul initial.

PD: Din punctul tau de vedere, care sunt principalele trenduri in amenajarile de interior?

Intalnim tot mai des clienti care isi doresc amenajari in stil scandinav… poate romanii s-au plictisit de acele spatii aglomerate si incarcate.

Iar cum principalele caracteristici ale acestui stil sunt simplitatea, naturaletea si albul predominant, acestea ajuta la crearea senzatiei de spatiu marit. Toate aceste caracteristici in combinatie cu lemnul si vegetatia dau o stare de bine, liniste si pofta de viata. Mobilierul este cat mai simplu si functional, usor de accesorizat. Veti intalni si elemente handmade precum cosuri sau sfori, dar si multe fotografii sau tablouri cu vegetatie.

Consider ca acest stil scandinav se potriveste foarte bine si in locuintele din Romania, avand in vedere dimensiunile reduse ale spatiilor.

*Cu Anca ne vom revedea in curand, atunci cand ne va prezenta si cateva dintre proiectele sale.

Arhitect de Interior Anca Placinta

One comment on “De vorba cu Arhitect de Interior Anca Placinta

  • Amenajare apartament 4 camere cu finisaje de lux - PAGINA DE DESIGN , Direct link to comment

    […] “Vinovatii” pentru aceast proiect de amenajare sunt doi arhitecti de interior pasionati de meserie care impreuna au fondat Live IN: Anca si Cosmin Cehan. Anca ne este prietena mai veche, putand citi pe site-ul nostru un interviu despre arhitectura si design pe care ni l-a acordat in urma cu mai bine de un an (interviu disponibil aici). […]

Leave a Reply

%d bloggers like this: