Arhitectura si design in jurul lumii: Berlin, Germania (I)

Pentru ca suntem pasionati de arhitectura si design, iar fiecare loc pe care il vizitam ne dezvolta viziunea asupra acestui domeniu, venim in sprijinul planificarii vacantelor dumneavoastra cu o noua rubrica intitulata simplu: “In jurul lumii”. Aici veti gasi o parte din experientele noastre adunate din diferite locuri pe care le vizitam si veti putea descoperi aceste colturi ale lumii asa cum noi, pasionati de arhitectura si design, am facut-o.

In articolul de astazi va invitam sa calatorim impreuna intr-un oras cu o istorie tumultoasa, dar care a reusit sa renasca si sa devina una dintre capitalele europene ce gazduieste importante evenimente culturale, sociale, politice si nu numai. Berlinul, caci aici vom poposi astazi, este un oras extrem de ofertant, arhitectura acestuia reprezentand un reusit mix de vechi si nou ce te va cuceri pe loc.

Reichstag sau cladirea Parlamentului german

Aventura noastra a inceput cu vizitarea Reichstag-ului, o cladire impresionanta ce atrage numerosi vizitatori datorita domului de sticla construit deasupra salii plenare si care ofera posibilitatea de a admira Berlinul de la inaltime. Odata facut controlul de securitate (da, va trebui sa faceti acest control), aveti acces pe terasa (cu ajutorul liftului) unde veti putea vizita domul de sticla, beneficiind gratuit de ghid audio in mai multe limbi de circulatie internationala.

Reichstag Dome – Ghid Audio

Arhitectura actuala reuneste, la nivel simbolic, vechiul si noul, legand istoria Germaniei de prezent. Cladirea a fost construita pentru a gazdui Dieta Imperiala (“Imperial Diet”), lucrarile fiind demarate incepand cu anul 1871, dupa reunificarea Germaniei. Proiectul castigator pentru construirea edificiului a fost cel al arhitectului Paul Wallot, un proiect realizat in stil neo-baroc, iar intreaga lucrare a fost finalizata in 1894.

Cladirea Parlamentului German – Reichstag

Din pacate, in perioada nazista, cladirea a suferit numeroase daune, in principal cauzate de incendiul ce a avut loc in anul 1933, dar si de raidurile aeriene frecvente pe parcursul celui de-al doilea Razboi Mondial. Reconstructia Reichstagul a avut loc dupa caderea Zidului Berlinului, cand s-a decis ca atat Guvernul, cat si Parlamentul sa fie relocate din Bonn in Berlin. De data aceasta, proiectul castigator a fost cel al arhitectului Norman Foster, lucrarile fiind finalizate in anul 1999.

Cladirea Parlamentului, zona verde

Tip – In baza unei rezervari online, puteti vizita domul de sticla gratuit. Asigurati-va doar ca ati facut rezervarea din timp, astfel incat sa prindeti un loc liber.

Potsdamer Platz

Arhitectura moderna este la ea acasa in Potsdamer Platz (Piata Potsdamer), acolo unde pana in momentul caderii Zidului Berlinului era un punct de intalnire al armatelor sovieticilor, britanicilor si americanilor. Dupa reunificare, proiectul arhitectilor Heinz Hilmer si Christoph Sattler a fost declarat castigator pentru reconstruirea Potsdamer Platz si Leipziger Platz, urmand modelul unui “oras european”. Senatul a ales ulterior sa imparta zona in patru parti, iar fiecare sa fie vanduta unui investitor comercial, care a planificat apoi o constructie noua in conformitate cu planul lui Hilmer & Sattler.

Potsdamer Platz, Berlin
Potsdamer Platz

Din punctul nostru de vedere, cea mai spectaculoasa zona este cea construita de Sony, deschisa oficial in anul 2000, si in care materialele utilizate predominant sunt sticla si otelul. Deasupra pietei este construit un acoperis ca de cort ce in viziunea arhitectului simbolizeaza muntele Fuji. Pasionatii de fotografie, dar nu numai, vor avea ocazia sa imortalizeze cateva cadre ce vor atrage aprecierea privitorilor.

Postdamer Platz, Sony Center, Berlin

Arhitectura si design de la inaltime

Daca va doriti sa vedeti Berlinul de la inaltime si sa observati planul urbanistic al orasului, ei bine, trebuie sa stiti ca aveti aceasta posibilitate cu ajutorul unui balon cu heliu. Berlin WELT-Balloon a devenit unul dintre simbolurile Berlinului ce ridica in fiecare zi la inaltime din ce in ce mai multi turisti. Am cheltuit 46 euro pentru doua bilete, dar putem spune ca a meritat.

Berlinul vazut din balonul cu heliu
Berlinul vazut din balonul cu heliu
Balon cu heliu Berlin

Atentie! Balonul nu zboara deasupra orasului, ci doar se ridica pana la o inaltime de aproximativ 500 feet (picioare) ce va permite sa admirati timp 15 minute Berlinul de la inaltime. 

Charlottenburg Palace

Un vechi castel construit la sfarsitul secolului al XVII-lea va asteapta sa il vizitati in cartierul Charlottenburg, situat in partea de vest a Berlinului. Rezervati-va minim trei ore pentru a vizita incaperile castelului, dar si pentru a va relaxa printr-o plimbare in gradina acestuia. Din pacate, locurile de parcare sunt destul de putine, dar transportul in comun, fie el de suprafata sau subteran, functioneaza excelent si nu veti intampina nicio problema sa ajungeti cu usurinta aici.

Castelul Charlottenburg, gradina
Castelul Charlottenburg, gradina

Initial, castelul a fost construit ca resedinta de vara pentru Sophie Charlotte de Hanovre, sotia lui Frederic al III-lea, al carei nume il si poarta castelul dupa moartea acesteia. Johnann Arnold Nehrin a fost arhitectul sub coordonarea caruia au inceput lucrarile de constructie, dar dupa moartea acestuia, activitatea a fost preluata de catre Martin Grunberg. Proiectul initial a fost modificat, iar constructia a fost extinsa, astfel incat castelul a ajuns sa aiba trei aripi. Ca multe alte cladiri emblematice, si Castelul Charlottenburg a avut de suferit pe parcursul celui de-al doilea Razboi Mondial, fiind refacut de catre regele Friedrich Wilhelm II si organizat ca muzeu unde sunt expuse importante opere de arta.

PS. Informatii cu privire la program si tarife pot fi gasite aici.

Castelul Charlottenburg

Biserica Memoriala Kaiser Wilhelm

Nu toate cladirile afectate de bombardamentele celui de-al doilea Razboi Mondial au fost refacute in intregime, parte dintre acestea fiind conservate intr-o stare “avariata” pentru a pastra vie amintirea acelor evenimente si in semn de omagiu pentru victimele razboiului. Un astfel de exemplu este cel al bisericii memoriale Kaiser Wilhelm, situata in centrul Berlinului de Vest.

Biserica Memoriala Kaiser Wilhelm, Berlin

Constructia bisericii a durat 4 ani, intre 1891 si 1895, respectand proiectul de arhitectura si design al lui Franz Schwechten. Stilul abordat de arhitect este cel neo-romanesc, cu o multitudine de elemente decorative si o fatada realizata din roca vulcanica. In timpul unui raid aerian ce a avut loc in anul 1943, biserica a fost grav avariata, rezistand evenimentului partea de la intrare a constructiei si unul dintre turnuri, avariat la randu-i.

Biserica Memoriala Kaiser Wilhelm, Berlin
Biserica Memoriala Kaiser Wilhelm

Proiectul de reconstructie ii apartine lui Egon Eiermann, ce initial propusese ca fosta constructie sa fie demolata in intregime pentru a face loc uneia noi. Presiunea venita din partea societatii civile l-a determinat pe Eirmann sa modifice proiectul, iar ruinele sa fie integrate in noua constructie. Astfel, in jurul vechii biserici au fost ridicate patru noi cladiri, realizate din inox si sticla, majoritar albastra. Contrastul dintre vechea constructie si cladirile moderne este ceea ce ofera farmec ansamblului.

 

Pentru ca nu am putut cuprinde tot ceea ce ne-am dorit sa va impartasim in acest articol, vom reveni cu mai multe informatii despre minunata arhitectura a Berlinului intr-un nou material

Leave a Reply

%d bloggers like this: