Atelierul lui Constantin Brancusi – Paris

Atelierul lui Constantin Brancusi din Paris – locul unde artistul de origine romana a implinit marea parte a actului sau de creatie.

Recent am avut ocazia sa ajungem din nou in Paris, oras de a carui arhitectura suntem absolut indragostiti, si am inclus pe lista obiectivelor importante de vizitat Atelierul lui Constantin Brancusi. Povestind ulterior apropiatilor despre acest loc, am realizat faptul ca sunt prea putini cei care stiu de existenta lui. Astfel, am ales sa “ducem” vorba mai departe despre acest Atelier al lui Bancusi din Paris prin intermediul unui nou articol.

Atelierul Constantin Brancusi – Camera 1
Dar inainte, cate ceva despre Constantin Brancusi

Numele lui Constantin Brancusi a fost extrem de mediatizat in ultimii ani, in special prin intermediul campaniei “Brancusi e al meu” al carei scop a fost de strangere a sumei de sase milioane de euro pentru achizitia operei Cumintenia Pamantului. In ciuda acestei “promovari”, foarte multe detalii referitoare la viata si opera lui Brancusi nu sunt cunoscute publicului larg.

Da, Constantin Brancusi este roman, gorjan mai exact, reprezentand un ambasador pentru tara noastra in lumea artei mondiale si nu numai … cu toate ca “redescoperirea” sa ca artist in Romania s-a facut mult prea tarziu, dupa ce acesta incetase din viata si parte din creatiile sale au fost lasate statului francez.

Constantin Brancusi

In 1904, Brancusi a pornit pe jos in calatoria care avea ca lui sa ii schimbe viata artistica, iar lumii sa ofere o noua definitie a “artei moderne”.


Constantin Brancusi si Atelierul sau

Dupa ce a urmat cursurile Scolii Nationale Superioare de Arte Frumoase din Paris, Brancusi are o scurta perioada de practica in atelierul lui Auguste Rodin, dar renunta la aceasta colaborare motivand ca “Nimic nu creste la umbra marilor copaci” (“Rien ne pousse a l’ombre des grands arbres”).

Incepand cu 1916 si pana la moartea sa, sculptorul a lucrat in mai multe ateliere proprii, primul dintre acestea fiind pe strada Impasse Rosin, nr 8, din Arondismentul 15 al Parisului. In timp si-a extins atelierul si o parte a acestuia a transformat-o in spatiu expozitional pentru operele sale.

Pentru Brancusi, modalitate in care lucrarile sale erau aranjate si alaturate a reprezentat o preocupare continua, fiind convins ca intre sculpturi exista o relatie, o conexiune. Spre sfarsitul vietii, atunci cand a incetat sa mai sculpteze, Brancusi si-a focusat intreaga activitate in cadrul atelierului sau, aranjandu-si creatiile, iar atunci cand vindea o lucrare, o inlocuia cu o copie pentru a nu strica armonia grupului.

Reconstructia Atelierului lui Brancusi

In 1956, Brancusi a lasat mostenire statului francez operele sale, una dintre conditii fiind ca atelierul sau de lucru sa fie pastrat asa cum a fost organizat si gandit de catre artist. O replica exacta a atelierului a fost construita in 1977, vis-a-vis de Centrul Pompidou, dar aceasta a fost ulterior demolata si o cladire complet noua a fost construita sub indrumarea arhitectului Renzo Piano.

Atelierul Constantin Brancusi – Camera 2

Actualul muzeu reprezinta o replica a celor patru camere de lucru ale lui Brancusi, situate intr-o cladire independenta din Piata Georges Pompidou. Spatiul este gandit astfel incat cele patru camere sa fie situate in centrul muzeului, vizitatorii avand posibilitatea ca prin peretii transparenti de sticla sa “patrunda” in universul artistului.

Atelierul Constantin Brancusi – Camera 3

Intr-o “dezordine” controlata, piesele se pun in valoare una pe cealalta, fiind pastrat totodata sentimentul de autenticitate. Primele doua camere ale atelierului includ cele mai multe replici ale operelor lui Brancusi, in timp ce in camera cu numarul 3 vei regasi o multitudine de unelte pe care sculptorul le-a folosit pentru a-si materializa ideile. Camera a patra reprezinta mai mult o rezerva, un spatiu de “depozitare” din atelier.

De jur imprejurulul celor patru camere sunt amplasate bancute pe care cei interesati sa priveasca pentru o perioada mai lunga in Atelierul lui Brancusi o pot face nestingheriti. M-am bucurat sa regasesc in muzeu elevi/studenti la arte care discutau despre sculptor si viziunea sa artistica, in timp ce realizau diferite schite in creion ale operelor sale.

Daca vei ajunge in Paris, ai grija sa nu ratezi acest loc inchinat geniului unui artist roman. Atelierul este deschis zilnic, intre orele 14 – 18, cu exceptia zilei de marti cand este inchis, iar accesul este GRATUIT.

Leave a Reply

%d bloggers like this: